Home » Restaurang » Sveriges bästa restauranger

Sveriges bästa restauranger

Det finns flera olika restaurangguider både i Sverige och i världen. De korar de bästa restaurangerna i Sverige likväl som i världen, men de är också bra på att ge tips på restauranger och guida till bra restauranger i olika städer.

White Guide

White Guide skapades 2004 genom en sammanslagning av två stycken välkända restaurangguider, nämligen Gourmet 199 Bord som har funnits i 17 år och Vägarnas Bästa som har funnits ända sedan 1985.sveriges bästa restauranger White Guide är numera den enda heltäckande restaurangguiden som utvärderar Sveriges restauranger på ett professionellt och journalistiskt sätt. White Guide läses av omkring 75 000 människor per år och det är allt ifrån personer med professionellt intresse i restaurangbranschen till vanliga mat- och reseintresserade svenskar som läser restaurangguiden. Totalt testar och presenterar White Guide närmare 800 restauranger och presenterar dem dels i en bok, dels på sin hemsida och dels i en app. Varje år hålls en gala i början på mars där Sveriges bästa restauranger utses. Även barer och caféer testas numera också och här kan du läsa om god mat och dryck i Göteborg om du är intresserad.

Poäng i White Guide

White Guide bedömer restaurangerna enligt en skala från 0 till 100 poäng och som byggs upp av fyra olika faktorer, nämligen mat 0-40 poäng, dryck 0-20 poäng, service 0-25 poäng och miljö/stämning 0-15 poäng. Utifrån poängsystemet klassificeras sedan restaurangerna i olika klasser:

  • Internationell mästarklass: minst 80 poäng, varav minst 36 poäng i kategorin mat
  • Mästarklass: minst 75 poäng, varav minst 32 poäng i kategorin mat
  • Mycket god klass: minst 67 poäng, varav minst 28 poäng i kategorin mat
  • God klass: minst 60 poäng, varav minst 22 poäng i kategorin mat
  • Också ett bra ställe: mindre än 60 poäng eller mindre än 22 poäng i kategorin mat, men ändå ett ställe rekommenderat av White Guide.

Guide Michelin

Redan år 1900 utkom den första restaurangguiden ut på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Det var i Frankrike och den delades ut till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det bara omkring 3000 bilar i hela Frankrike och 95 procent av dessa fanns förstås i Paris. Syftet med att ge ut guiden var att få folk att resa runt mer i Frankrike, dels för att slita på däcken så att de skulle behöva köpa nya och dels för att sprida intresset om bilar så att fler skulle köpa bilar. De första guiderna innehöll därför mycket matnyttig information inför bilsemestern, till exempel vart det fanns mackar (det fanns ju inte så många på den tiden), hur man bytte däck och trasiga lampor samt vart man kunde äta eller övernatta. Syftet med Guide Michelin var alltså att förenkla resandet. Systemet med stjärnor infördes senare, under 1930-talet. Numera finns det flera olika utgåvor av Guide Michelin och den guide som omfattar Sverige och de övriga nordiska länderna heter Guide Michelin Main Cities of Europé. Guide Michelin finns också som app till iPhone numera.

Stjärnor i Guide Michelin

Sveriges första stjärna i Guide Michelin delades ut 1984. Sedan dess är det ett antal restauranger som fått stjärnor i Guide Michelin. I den senaste utgåvan, 2014, var det två restauranger som fick två stjärnor vardera och elva restauranger som fick en stjärna vardera. I Guide Michelin betygssätts maten med stjärnor, medan service, miljö och annat belönas med korslagda bestick istället. En stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg och tre stjärnor betyder att en restaurang är värd en resa i sig. Hotell belönas för sin miljö och komfort med hussymboler i olika storlekar.