Home » Stockholm » Stockholm Internationella Restaurang(skola)

Stockholm Internationella Restaurang(skola)

Det är inte ofta man säger att man ska gå till en skola och äta en affärslunch men det är möjligt på Stockholm Internationella Restaurangskola. De har nämligen en restaurang som är öppen måndagar till torsdagar 11:30-13:00 på Alströmergatan 39. Här får eleverna servera den mat som de tränar på att laga på skoltid. Genom att gå in på hemsidan kan man läsa vad dagens meny är och vilken årskurs som står bakom grytorna för dagen. Som ett exempel var det årskurs 1 som fick servera maten måndagen V 13. På menyn stod då Creme Ninon med räkor till förrätt, Laxpudding med skirat smör eller Kalops med klassiska tillbehör till varmrätt samt Citron- och Limekaka med vaniljglass till efterrätt.stockholms restaurangskola

En dag i veckan håller även restaurangen öppet och bjuder på en lyxig middagsbjudning. Det är då femrättersmiddag med ett visst tema. Som exempel kan temat vara husmanskost, Landet eller Från kust till hav. Här är det alltid hög nivå på måltiderna och priset på 260kr kan väll knappast skrämma bort många.

Att gå till Restaurangskolan och äta har flera fördelar. För det första får man god mat i en trevlig restaurang. Det är det visserligen många andra restauranger som kan matcha men att man kan hjälpa elever med sina läxor genom att äta entrecote är mer unikt. Dessutom får man betala betydligt mindre än hos andra restauranger på samma nivå.

Skolan

Stockholm Internationella Restaurangskola är ett gymnasium som både gör att eleverna kommer ett steg närmare yrkeslivet men även ger dem möjlighet att studera vidare om de vill. De allra flesta ämnen cirkulerar kring måltiden på ett eller annat sätt. Ibland mycket tydligt som när eleverna får tillaga och servera mat i skolans restaurang som är öppen för allmänheten och ibland mer i utkanten med ämnen som specialkost, försäljning, service och näringslära.

Inriktningen mot måltiden speglar sig även i vilka studieresor och studiebesök som skolan genomför årligen. För det handlar mycket om att se hur allt sker i praktiken och inte bara fastna i teori som böckerna lär ut. En läxa kan därmed lika gärna bestå i att läsa på om näringsämnen som att kunna tillreda en sås eller presentera en måltid. För föräldrarna blir det därmed ett annorlunda sett att hjälpa till med läxorna. Att sitta vid köksbordet och genomföra läxhjälp är de flesta föräldrar vana med att göra men oftast har man då tragglat med engelska glosor eller städer i Sverige. Föräldrarna till eleverna på Stockholm Internationella Restaurangskola får också sitta till bords – men av en helt annan anledning. Som läxhjälp får de smaka på sitt barns måltid, ge tips om hur man klär sig snyggt och kritisera om matlådan inte blev tillräckligt god. Ett ganska behagligt sätt att hjälpa till med läxor tycker nog de allra flesta.

Skolan är även nog med att poängtera föräldrarnas viktiga roll i ungdomarna utbildning. De ska som det står på hemsidan vara ”stöttande och uppmuntrande” för utbildningen är tuff att genomföra. Även om det kan vara otroligt roligt så är pressen relativt hög, något som brukar uppskattas i längden.

Sök till Stockholm Internationella Restaurangskola

De elever som är intresserad av att gå på denna restaurangskola ska ansöka via den vanliga gymnasieintagningen som finns på nätet. Det är alltså inte några praktiska prov vilket man annars skulle kunna tro när det en skola inriktad mot praktisk kunskap. Däremot är konkurrensen hård om platserna då det är en riksrekryterande skola. Alla över hela landet kan ansöka och då detta är en av de restauranggymnasier som står högst i kurs i landet så söker sig många hit. Men bara de med bäst betyg kommer in.