Home » Göteborg » God mat och dryck i Göteborg

God mat och dryck i Göteborg

Att njuta av god mat och dryck i Göteborg är inga svårigheter. mat i GöteborgVisste ni att Göteborg är Sveriges mest cafétäta stad? För några år sedan så kunde man nämligen hitta 193 caféer i Göteborg! Även när det gäller restauranger så finns det många att välja bland i Göteborg. Eller vad sägs om hela 671 stycken! Ni förstår kanske att det inte är några problem att äta sig mätt och att hitta en restaurang som passar ens smak likväl som ens plånbok. Göteborg har också gjort sig känd på den internationella restaurangscenen. Det finns flertalet stjärnkrogar i staden och det är inte mindre än sju kockar från Göteborg som har utsetts till Årets Kock bara under de tio senaste åren. I Göteborg kan man också hitta fem stycken restauranger med stjärna från Guide Michelin Rouge.

Göteborgs matkultur

Med tanke på stadens läge på Västkusten så är det kanske inte konstigt att den göteborgska matkulturen är inriktad väldigt mycket på mat från havets oändliga skafferi. Därför hittar man ofta hummer, havskräftor, räkor, musslor, ostron, krabbor, makrill, sill och torsk på menyerna och faktum är att den fisk och skaldjur som serveras i Göteborg håller världsklass. Flera av de bästa restaurangerna hittar du vid Scandinavium så boka hotell nära Scandinavium om du vill ha gångavstånd dit. Men bland göteborgska specialiteter hittar man också korv. Varm korv, eller varm korf som det hette på den tiden, började faktiskt att säljas för första gången just i Göteborg. Det var vid Kopparmärra och datumet var den 10 februari 1905. Korvarna såldes då för tio öre stycket. Idag hittar man hos de flesta gatukök en lokal snabbmatsrätt som kallas för en Halv special. Det är ett korvbröd med en kokt eller grillad korv och ovanpå läggs potatismos som garneras med exempelvis ketchup, bostongurka, rostad lök, gurkmajonnäs, räksallad eller västkustsallad. En Hel Special är samma sak, fast med två korvar i korvbrödet.